Faktoja sähköautoista - myytit, hyödyt ja vinkit

Käytätkö jo sähköautoa tai oletko ajatellut siirtyväsi bensiinikäyttöisestä autosta sähköautoon? Sähköautoista on esitetty monia kysymyksiä sekä väittämiä, mutta jotkut näistä perustuvat enemmän myytteihin kuin itse faktoihin. Tässä artikkelissa selvitämme sähköautojen etuja, kumoamme myyttejä ja annamme vinkkejä sähköauton omistajille tai ostoa harkitseville.

Kuinka ympäristöystävällinen sähköauto on?

Mielipiteet siitä, onko sähköauto niin ympäristöystävällinen kuin väitetään, voivat olla hyvin vaihtelevia. Argumentteina on käytetty muun muassa sitä, että sähköautot kuluttavat maapallon resursseja akkujen ja muiden auton osien valmistuksessa aiheuttaen suhteellisen suuren hiilijalanjäljen. Tarkastellessa valmistusprosessia ja käytettyjä raaka-aineita on herännyt kysymyksiä sähköauton ympäristövaikutuksista. Asiasta voidaan toki kiistellä, mutta tosiasia on, että mitä pidemmälle kehitys etenee, sitä “vihreämmäksi” koko prosessi muuttuu parempien materiaalien, kierrätyksen jne. ansiosta.

Kun puhutaan ajoneuvojen käytöstä, niin sähköautolla ajaminen on ympäristöystävällisin vaihtoehto. Jos kyseessä on puhdas sähköauto ei tällä ajamisesta aiheudu lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Myös plug-in -hybridit ovat hyvä vaihtoehto, mutta koska ne toimivat osittain bensiinillä, niin aiheuttavat ne myös hieman enemmän päästöjä.

Hiljainen ajettavuus ja terävä reagointikyky

Sähköauton yksi monista eduista on sen hiljainen ajettavuus. Voi melkein kuulla kuinka nuppineula putoaa konepellille. Noh, ei ehkä aivan näin, mutta keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta hiljainen moottori, joka reagoi pieniinkin kiihdytyksiin jättämättä jälkeensä polttomoottorilla varustetun auton jyrisevää ääntä. Joidenkin mielestä tämä saattaa toki tuntua hieman tylsältä, mutta ajatellaanpa takapenkillä nukkuvia lapsia tai pelkääjän paikalla työskentelevää, elokuvasta nauttivaa tai kirjan lumoihin uppoutunutta matkustajaa… kiitollisuus on taattu!

Kuinka pitkälle pääsee yhdellä latauksella?

Kun valitsee itselleen sähköautoa, on hyvää pitää mielessä, että sen toimintasäde, eli ajomatka, vaihtelee mallien välillä. Ajatko enimmäkseen lyhyitä matkoja kaupunkialueella vai onko työmatkasi pidempi ja matkustat lisäksi paljon vapaa-ajallasi? Mikäli ajettavia kilometrejä kertyy suhteellisen paljon edellyttää tämä sähköautoa, jolla on pidempi toimintasäde ja sitä ei tarvitse ladata niin usein. Tällöin ei tietenkään kannata valita sähköautoksi pientä mallia, joka on suunniteltu kaupunkiajoon ja lyhyemmille matkoille.

Sähköautolla nimittäin pääsee hyvinkin pitkälle! Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan kulje autolla yleensä yli 60 kilometriä päivässä. Jos tiedät ajavasi kauas on tärkeää, että suunnittelet reittisi hyvin ja lataat auton täyteen ennen matkan alkua. Kuten bensiiniautojenkin kohdalla, myös sähköauton “tankkaus” matkan aikana on mahdollista: voit ladata akkusi kapasiteetin 80 prosenttiin jopa 40 minuutissa! Latausasemia löytyy nykyään teiden varsilta yhä enemmän ja enemmän ja määrä vain kasvaa jatkuvasti. 

VINKKI! On luonnollista, että uudemmissa sähköautoissa on entistä pidempi toimintasäde kuin edeltävissä malleissa. Jos ajat usein ja paljon, kannattaa ehdottomasti tarkistaa minkälaisia malleja on tulossa markkinoille seuraavan vuoden sisään.

Fiksuja tapoja vaikuttaa toimintasäteeseen

Näin takaat sähköautollesi mahdollisimman pitkän toimintasäteen: 

  • Pidä auto lämpimänä silloinkin, kun sitä ei käytetä. Voit esimerkiksi käyttää lohkolämmitintä ja asentaa sen lämmittämään auton mukavan lämpimäksi juuri ennen ajoa. 

  • Pyri ajamaan suhteellisen rauhallisesti ja vältä kiirehtimistä sekä kovia kiihdytyksiä, sillä nämä kuluttavat enemmän akkuvirtaa. 

  • Varmista että autosi renkaat ovat täytetty hyvin ja rengaspaineet ovat kunnossa.

Lataamalla "vihreällä sähköllä" voit olla entistäkin ympäristöystävällisempi

Sähköautojen omistus halutaan kehittää ympäristöystävällisestä vieläkin ympäristöystävällisempään ja yksi merkittävin tapa on ladata auto uusiutuvalla sähköllä. Uusiutuva sähkö voi olla peräisin auringosta tai tuuli- ja vesivoimalasta, joka auttaa meitä kaikkia siirtymään kohti kestävämpää autoilua.

Sähköauto tai plug-in-hybridi

Sähköauton ja plug-in -hybridin ero on se, että plug-in -hybridi toimii osittain polttomoottorilla ja osittain sähköllä, kun taas sähköauto, nimensä mukaisesti, vain sähköllä. Tästä syystä plug-in -hybridin toimintasäde sekä akun kesto ovat lyhyempiä kuin täyssähköauton. Monet ihmiset siirtyvät bensiinikäyttöisestä autosta ensin plug-in -hybridiin saadakseen tuntumaa sähköautoiluun. Tämä ei kuitenkaan ole mikään nyrkkisääntö ja voit tottakai ostaa suorilta täyssähköauton, jos se palvelee tarpeitasi paremmin.

Latausasemat ja latausmahdollisuudet - helppoa vai vaikeaa?

Harkittaessa sähköautoiluun siirtymistä suurinta ihmetystä on toistaiseksi aiheuttaneet auton latausmahdollisuudet. Kun sähköautot tulivat markkinoille ei julkisilta paikoilta löytynyt vielä montaa latausasemaa. Nykyään tilanne on täysin toinen! Latauspisteillä varusteltuja pysäköintipaikkoja löytyy melkein kaikkialta ja yritykset asentavat latausasemia ARAN:n tuen ansiosta. Lisäksi yksityishenkilönä voit hyödyntää sähköauton hankintatukea ja saada latausaseman ja -tolpan asennuksesta verovähennystä.

EFUEL:lta sinulla on sekä yksityishenkilönä että yrityksenä mahdollista ostaa latausratkaisuja, jotka sisältävät markkinoiden parhaimman latausaseman Easee:n.

Vinkkejä julkisten latausasemien löytämiseen:
Voit etsiä netistä hakusanalla “latauskartta” ja saat luettelon lähellä sijaitsevista latausasemista. Yleensä näet luettelosta myös kuinka paljon lataus kustantaa eri asemilla. Otathan huomioon, että latausasemat tarjoavat erilaisia hintoja riippuen siitä maksatko vain sähköstä vai kattaako hinta myös osan asennuskustannuksista. Kannattaa siis ehdottomasti vertailla asemia, sillä kilometrikohtainen ero hinnassa voi olla suurikin.

Vältä lataamista tavallisessa pistorasiassa

Sähköautoja voi ladata myös tavallisessa pistorasiassa, mutta tämä ei missään tapauksessa ole suositeltavaa. Tulipalon vaara kasvaa suuremmaksi ja auton lataaminen tällä tavoin yleensä kestää kauemmin ja on paljon kalliimpaa. Jos esimerkiksi asennat kotiisi Easee latausaseman, lataat autoasi turvallisesti sekä vähintään 10 kertaa nopeammin. Tämän lisäksi saat lataukseen älykkäitä etuja, kuten esimerkiksi kuorman tasauksen sekä ajastetun latauksen.

Sähköautojen edut - tekniset ominaisuudet

Ei ole salaisuus, että nykyaikaisilla sähköautoilla on valtavia etuja vallankumouksellisen teknologian ja älykkäiden ominaisuuksien vuoksi. Edistykselliset GPS-järjestelmät, nopeampi ja äänettömämpi ajo, hämmästyttävä reagointikyky, huippuluokan akkuteknologia ja anturit, jotka havaitsevat pienimpiäkin liikkeitä niin sisällä kuin ulkona. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä teknologiasta, joita nykyaikaiset sähköautot sisältävät. 
Erityisesti alati kehittyvä akkuteknologia on mullistanut sähköautomarkkinat. Akut ovat entistä kehittyneempiä, tehokkaampia sekä kevyempiä, joka mahdollistaa pidemmän toimintasäteen ja kevyemmän auton. Lisää kehitystä on ehdottomasti vielä luvassa, mutta olemme jo nyt nähneet autonvalmistajien kohottavan kulmakarvojaan positiivisesti hämmästyneinä. 
 
Tämän artikkelin luettuasi tiedät nyt hieman enemmän miten sähköauton omistaminen todella toimii - ja verkkokaupastamme löydät kaiken mitä tarvitset sähköautosi hyvinvointiin.